فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 66، تابستان 1395)

نشریه مطالعات ملی
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 66، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کاووس سیدامامی، حمید هوشنگی صفحه 3
    تنوع قومی یک پدیده فراگیر و جهان شمول است و هر کشوری از یک سو براساس اهداف و رویکردهای نظام سیاسی و از سوی دیگر مدل تنوع قومی موجود در جامعه اقدام به طراحی سیاست برای مدیریت تنوع قومی کرده است. جمهوری اسلامی ایران نیز یکی از کشورهای دارای تنوع قومی است و براساس نوع نگاه به مقوله تنوع قومی و با عنایت به ویژگی های این تنوع اقدام به سیاست گذاری کرده است. ضمن بررسی و نقد رویکردهای موجود به سیاست گذاری قومی، نویسندگان تلاش کرده اند با توجه به رویکرد فرصت محور جمهوری اسلامی ایران به تنوع قومی، اهداف و چشم اندازهای سیاست گذاری تنوع قومی را با استناد به سخنان رهبران انقلاب و اسناد بالادستی استخراج و براساس آن سیاست هایی برای مدیریت تنوع قومی در جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد نمایند. روش تحقیق در این مقاله ترکیبی از روش های اسنادی، بررسی منابع و پژوهش های موجود، تشکیل پنل نخبگانی، مصاحبه با نخبگان و استفاده از تجربیات نویسندگان است.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری قومی، تنوع قومی، جمهوری اسلامی ایران
  • رامین محرمی، شکرالله پورالخاص، شهلا شریفی صفحه 23
    شاهنامه را به سه دوره اسطوره، پهلوانی و تاریخی تقسیم کرده اند. به همان اندازه که شخصیت های پهلوانی و تاریخی، اسطوره هایی نیمه واقعی نیمه خیالی اند، ایران نیز در اکسیر شاهنامه تغییر ماهیت می دهد. نگاه فردوسی به وطن، نگاهی برخاسته از جهان بینی توحیدی و اندیشه «جهان وطنی» است. تبدیل هنرمندانه ایران محدود، به پلی برای رسیدن به حقیقیت نامحدود، حاصل امتزاج عقل و عشق، و بر گرفته از اعتدال حاکم بر فکر وی است. فردوسی اگر چه عاشق ایران است؛ حق «داد» را نگاه می دارد و گرفتار افراط و تفریط نمی شود. از این رو ایرانی که ترسیم می کند؛ نه مانند اتوپیای فلاسفه و مدینه فاضله عرفا مکانی تخیلی و نه چون ایران ناسیونالیست ها محدود و در انحصار نژاد پرستان است. وطن از نگاه فردوسی مقدس است، اما نه فقط به دلیل قداست خاک، بلکه به حرمت مظلومیت ساکنان آن. این حقیقت موجب شده، تا در دنیایی که از نظر وی ارزش دل بستن ندارد؛ حفاظت از ارزش های راستین، مقدس باشد. وطن نیز به دلیل نقشی که در امنیت و حفظ کرامت و شرافت انسان دارد؛ مورد توجه فردوسی است. هدف مقاله حاضر اثبات این ادعا است.
    کلیدواژگان: انسان، عشق، داد، وطن، ایران
  • داریوش رضاپور، علیرضا کلدی صفحه 41
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه تاثیر آیین های فرهنگی مشترک بر توسعه اجتماعی شهر دزفول صورت گرفته است. مشارکت کنندگان در این پژوهش را 15 نفر از افراد ساکن شهر دزفول تشکیل می دهند که در آیین های عاشورا، احترام به درخت سدر و سفره نذری شاه پریان شرکت می کنند. محققان در این پژوهش کیفی، از رویکرد پدیدارشناسی و تکنیک مصاحبه عمیق برای جمع آوری اطلاعات بهره جسته اند. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با روش کلایزی انجام شده است. یافته های پژوهش، که حاصل استخراج از مصاحبه ها است، شامل مقوله های «هویت یابی»، «امنیت فردی و اجتماعی»، «تعامل اجتماعی» و «انسجام اجتماعی»، و نیز مقوله هسته «آیین های فرهنگی مشترک تسهیل کننده توسعه اجتماعی» است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که آیین ها فرصتی را فراهم می آورند، تا گروه های مختلف شهر دزفول با شرکت در آنها، وفاق و همبستگی را افزایش داده و با تشکیل یک جامعه واحد، روند توسعه اجتماعی را تسریع بخشند.
    کلیدواژگان: آیین های فرهنگی، مشارکت کنندگان، پدیدارشناسی، توسعه اجتماعی، شهر دزفول
  • احمد غیاثوند صفحه 57
    مطالعه حاضر با هدف ارزیابی آثار اجتماعی و فرهنگی نقاشی های دیواری در سطح منطقه 19 شهر تهران انجام گرفته است. در این پژوهش با عنایت به بهره مندی از رویکرد سیستم منظر شهری و با تکیه بر الگوی سه گانه «فرد محیط اجتماع محلی»، سه آثار و پیامد هویت بخشی، عملکردی و زیباشناختی برای نقاشی های دیواری در نظر گرفته شده است. برای سنجش این پیامدها از روش تحقیق پیمایشی استفاده شده که جامعه آماری آن را عابران، صاحبان املاک، دانش آموزان مدارس محدوده طرح تشکیل می دهند. براساس یافته های حاصل، نقاشی های دیواری در سطح شهر بیشتر کارکردی زیباشناختی داشته، در رتبه دوم، نقشی عملکردی و در نهایت هویت بخش هستند. به طور دقیق تر میزان افزایش زیبایی و جذابیت شهری، و نیز احساس نشاط و سرزندگی در حد متوسط گزارش شده است. در مقابل ضعف احساس آرامش بصری و عدم تقویت ارزش های ایثارگرانه، انقلابی، علمی و زندگی شهری از جمله کاستی های نقاشی های دیواری به حساب می آیند.
    کلیدواژگان: نقاشی دیواری، آثار اجتماعی و فرهنگی، سیستم منظر شهری، تهران، منطقه 19
  • جواد آقامحمدی صفحه 73
    هدف تحقیق حاضر بررسی نظر معلمان در مورد جایگاه هویت اسلامی و مولفه های آن در متون درسی مدارس ابتدایی است. روش تحقیق در محدوده روش های توصیفی پیمایشی و نوع آن کاربردی است. جامعه آماری تحقیق را کلیه معلمان مقطع ابتدایی جمعا 571 نفر و نمونه آماری تحقیق مطابق جدول مورگان برابر 230 نفر برآورد شده است. روش نمونه گیری تصادفی ساده و ابزار اندازه گیری تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بوده است. از دو روش توصیفی و تحلیلی (تی استودنت) جهت تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات استفاده شده است. مبنای نظری تحقیق مبتنی بر گفتار و دیدگاه امام علی(ع) است و برای تک تک مولفه ها و شاخص ها از نگاه تیزبین و مبتنی بر خرد ایشان استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که میزان توجه به شاخصه هویت اسلامی در برنامه درسی از دیدگاه معلمان در بعد اعتقادی و رفتاری بیشتر از حد میانگین و در بعد تاریخی در حد میانگین و در بعد سیاسی و فرهنگی کمتر از حد میانگین است.
    کلیدواژگان: هویت اسلامی، برنامه درسی، معلمان ابتدایی، دیواندره
  • حمید مسعودی، مریم اسکافی، غلامرضا صدیق اورعی صفحه 89
    هدف از اجرای پژوهش حاضر، سیاست پژوهی ترویج فرهنگ ایثار و شهادت با تاکید بر سازمان های دولتی استان خراسان رضوی است. در سیاست پژوهی تحلیل بازیگران، پارامترهای ساختاری، ارزیابی پیامدهای بالقوه و در نهایت توصیه هایی ارائه می شود. در این پژوهش نیز مبتنی بر روش شناسی سیاست پژوهی، راهکارهایی ارایه شده است. فرهنگ ایثار و شهادت نیز به رایج کردن ارزش ها و هنجارهای بذل و بخشش تا مرتبه جان گفته می شود که جهت تدقیق روش، یافته ها و راهکارها، از نظر کارشناسان شاهد و ایثارگر همه سازمان های دولتی استان خراسان رضوی، که مسئولیت اصلی ترویج فرهنگ ایثار و شهادت را برعهده دارند، سود جسته ایم. یافته های این پژوهش نشان دهنده این است که، اولا، ترویج فرهنگ ایثار و شهادت از مدل زمینه، فرایند و نتیجه تبعیت کرده است. توصیه های سیاست گذاری در دو نوع اجرایی و محتوایی(1) ارائه شده است و در نهایت مهم ترین راهکارها در هر بخش به مواردی همچون احیای شورای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت استان، تولید محتوای آموزشی، ترویجی و فرهنگی ایثار و شهادت، مدیریت بودجه های اختصاص یافته به ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، مشارکت سازمان ها با نهادهای مردمی غیردولتی اجتماعی و فرهنگی منجر شده است.
    کلیدواژگان: ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، سیاست پژوهی، خراسان رضوی
  • مجتبی خاتونی، کیومرث یزدان پناه، رسول افضلی صفحه 109
    با ورود اندیشه های انتقادی به مباحث ژئوپلیتیکی، در این دانش دگردیسی ها و نوآوری های فراوانی به وجود آمد، از جمله آنها، بررسی های ژئوپلیتیکی معطوف به رسانه است که ژئوپلیتیک عمومی نامیده می شود.
    رسانه های جمعی، که در گذشته در انحصار دولت ها یا در سیطره حاکمیتی آنها بوده اند، و از الزامات هرگونه کنشگری سیاسی از جمله عاملیت ژئوپلیتیکی محسوب می شوند، امروزه با تغییر نسل و ماهیت، به رسانه های دوسویه اینترنت پایه، که رسانه اجتماعی نامیده می شوند، تبدیل شده و معادلات رسانه ای قدرت را پیچیده تر کرده است. گروه تروریستی داعش از جمله بازیگران نوظهور در عرصه ژئوپلیتیک است که با استفاده از رسانه های اجتماعی، دستورالعمل های ژئوپلیتیکی خود را دنبال کرده است.
    این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از تحلیل نشانه شناسی برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، به آزمون فرضیات پرداخته است. هدف، بررسی چگونگی بهره برداری گروه تروریستی داعش از رسانه های اجتماعی برای توجیه دستورالعمل های ژئوپلیتیکی خود است.
    نتایج این پژوهش، که با انجام دو مطالعه موردی انجام پذیرفته، بیانگر این است که این گروه تروریستی، در قالب نشانه گذاری، به بازنمایی و توجیه دستورالعمل های ژئوپلیتیکی خود در رسانه های اجتماعی پرداخته است.؟
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک عمومی، رسانه اجتماعی، داعش، کدژئوپلیتیکی، بازنمایی
  • اسفندیار غفاری نسب، محمدعلی قاسمی نژاد، سید ابراهیم مساوات صفحه 129
    فرهنگ شهروندی به مثابه نوعی فرایند از قرن نوزدهم همگام با جوامع مدنی و دولت های ملی شکل گرفته است. این پدیده با جدی شدن مساله جهانی شدن در دهه های اخیر از مسایل اجتماعی معاصر است. پژوهش حاضر قصد دارد تاثیر دین و رسانه را بر فرهنگ شهروندی زنان مورد بررسی قرار دهد. مدل تحقیق حاضر بر اساس نظریه های ژانوسکی و ترنر طراحی شد و داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه محقق ساخته بین400 نفر از زنان 29-18 سال شهر فیروزآباد توزیع و با استفاده از نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای گردآوری شد. هم چنین اعتبار پرسشنامه از طریق اعتبار صوری و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها در محیط SPSS بیانگر آن است که از میان 6 فرضیه تحقیق، فرضیه های مربوط به میزان دینداری و میزان استفاده از رسانه و آگاهی سیاسی و هویت ملی مورد تایید قرار گرفتند. نتایج رگرسیون چند متغیره نیز نشانگر این واقعیت بود که 4 متغیر میزان دینداری، هویت ملی، میزان آگاهی سیاسی و میزان تحصیلات پاسخگویان در مجموع 38 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: فرهنگ شهروندی، هویت ملی، دین، رسانه، زنان
|
  • Kavous Seyed, Emami, Hamid Houshangi Page 3
    Ethnic diversity is a universal phenomenon. Each country designs policy for managing ethnic diversity on the basis of its objectives and approaches on the one hand, and the particular mode of ethnic diversity in that country on the other hand. Islamic Republic of Iran, as a country with a long-standing ethnic diversity, has tried to manage this diversity on the basis of the country's particular view of ethnic diversity and its unique mode of ethnic composition. While reviewing and critiquing some approaches to ethnic management, the authors have attempted to extract visions and objectives of handling ethnic issues in Iran and to propose policies for managing ethnic diversity based on the Islamic Republic of Iran's opportunity-based approach to ethnic diversity and the directives of the leaders of the revolution and the Constitutional and other legal documents of the Republic. The methodology used in this paper is a combination of existing data and document study research, elite panels, expert interviews along with drawing on the author's experiences.
    Keywords: Policy Making for Ethnic Groups, Ethnic Diversity, Islamic Republic of Iran
  • Ramin Moharami, Shokrallah Pouralkhas, Shahla Sharifi Page 23
    Shahnameh has been divided into three mythical, heroic and historical periods. As much as the heroic and historical characters are semi-real-semi-imaginary, Iran’s nature is also changed in the elixir of Shahnameh. Ferdowsi’s view of the homeland arises from the monotheistic worldview and the idea of cosmopolitanism. His artistic changing of limited Iran to a bridge to reach unlimited truth is the outcome of fusion of wisdom and love and is derived from the temperance dominating his thinking. Although Ferdowsi loves Iran, he maintains the justice and does not go to extremes. Hence, the Iran he depicts is neither like the utopia of the philosophers and mystics is an imaginary place and nor like the nationalists’ Iran is restricted to the racists. From Ferdowsi’s perspective, hometown is holy; however, the holiness of Iran in Shahnameh is not because of the land but because of reverence for the innocence of its residents. This fact has made the protection of true values holy in the world he thinks is not worth loving, and without rejecting the material world, has made him pay attention to its spiritual aspect, which protects the dignity of human being. The present study was aimed to prove this claim.
    Keywords: Human, Love, Justice, Hometown, Iran
  • Dariyoosh Rezapour, Alireza Kaldi Page 41
    This study aimed to investigate the influence of common cultural rituals on social development in city of Dezful. Participants in this study were 15 residents of various ethnic groups in city of Dezful that participated in common rituals Ashura, Respect to cedar tree and fairy votive Tablecloths. Researchers in this qualitative study used phenomenological approach and in-depth interviews techniques to collect the data. Also for analysis the data, used the Collaizzi’s method. The findings are four categories "identity", "individual - social security", "Social interaction" and "social Integration" and the Core Category is "common cultural rituals facilitate Social development". The results show that rituals provide an opportunity for various groups in Dezful city to increased consensus and cohesion and together form a single community to expedite the process of social development.
    Keywords: Cultural Rituals, Participants, Phenomenology, Social Development, Dezful
  • Ahmad Ghiasvand Page 57
    This research investigates social and cultural impacts of graffiti in the city of Tehran (area 19). This study is intended three identity, functioanl and aesthetic implications for graffiti, with regard to the enjoyment of the urban landscape systm approach and by using triple pattern "person, environment, Community". To assessment the outcomes has been used the survey method. Statistical population are residents around the graffiti (pedestrians and students). Based on the findings, graffiti in the city are more aesthetic applications. Second, functional performance and ultimately impact the identity. More specifically, the increase of urban beauty and attractiveness, and a feeling of exhilaration and vitality in the average has been reported. In return, the weak sense of visual comfort and lack of strengthening sacrificial, revolutionary and scientific values and urban life are considered as the negative impacts of graffiti.
    Keywords: Graffiti, Social, Cultural Impacts, Urban Landscape System, Tehran
  • Javad Aghamohammadi Page 73
    The aim of this article is studying the teacher’s opinions about the role of Islamic identity and its Components in elementary school texts. The research method is survey descriptive and the type of research is functional. The samples consisted of all primary school teachers a totoal of 571 people and the sample was estimated to be 230 people, according to Morgan. The method is simple random sampling and the Measuring instruments is investigation questionnaire. The two descriptive (percentage, frequency, graph, standard deviation) and analytical (t-test) method was used to analyze data. The theoretical basis of the research is based on speech and vision of Imam Ali (AS) and for understanding individual components and indicators has been used of the sharp view and his wisdom. According to the research findings the amount of indexs of Islamic identity in the curriculum of teacher’s views on the belief and behavior dimensions is more than average and in the historical dimension is aboat average and in the political and cultural dimensions is less than average.
    Keywords: Islamic Identity, Curriculum, Elementary Teachers, Divandarreh
  • Hamid Massoud, Mariam Eskafy, Gholamreza Sediq Oraee Page 89
    The purpose of this study is providing operational strategies based on research policy in promoting the culture of sacrifice and martyrdom of Khorasan Razavi province focusing on governmental organizations. Since the research policy is to seek appropriate ways, at the end of the study provided strategies based on research policy methodology. Research policy is based on Cast analysis, structural parameters, potential outcomes and the final recommendations. The research methodology is based on research policy measures. Culture of sacrifice and martyrdom is called common values and norms of forgiveness to gift of life. In this Research to scrutiny procedure, findings and recommendations have benefited the experts of all governmental agencies in Khorasan Razavi Province, which has primary responsibility for promoting a culture of sacrifice and martyrdom. The findings show that, firstly, promoting the culture of sacrifice and martyrdom follows at the background - process - result model. Policy recommendations are presented in two types of executive and content. Finally, the most important strategies for each sector are such as the revival of the culture of sacrifice and martyrdom in the production of educational content, the promotion of cultural and sacrifice and martyrdom, to promote the culture of sacrifice and martyrdom binding budget management, public institutions, non-governmental organizations, social and cultural participation.
    Keywords: Promoting the Culture of Sacrifice, Martyrdom, Policy Research, Khorasan Razavi
  • Mojtaba Khatooni, Kiyumars Yazdanpanah, Rasool Afzali Page 109
    Media situation in geopolitical processes and its impact on the political agencies is an interesting subject for the researchers. Critical approach in Geopolitical studies that called critical geopolitics, causes changes and evolutions in this branch of human kind knowledge that one of them is the geopolitical researches based on Medias that is known as popular geopolitics.
    Mass medias that were in the hand of governments and were limited by their sovereignty, and also are too important for every agencies including geopolitical agency, today with generation change and nature, shifted on internet based medias that known as social media and causes most complication of media based powers equations. One of the new agents in geopolitics that apply his geopolitical codes by the social media is the ISIS that it’s kind of using of this media is the most important problems in this research.
    This research follows analytical-descriptive method and semiotics for information analyzing reviews and analyzes social media situation on creating new geopolitical agents and ISIS way of using this media to apply its geopolitical codes and most important social media on popular geopolitics of ISIS.
    The results that come from two case studies show us that ISIS represent its justification and apply its geopolitical codes in social media.
    Keywords: Popular Geopolitics, Social Media, ISIS, Geopolitical Codes, Representation
  • Esfandiar Ghafarinasab, Mohammad Ali Ghaseminejad, Seyyed Ebrahim Mosavat Page 129
    Citizenship culture develop in parallel to the establishment of nation-state and consequently has often been closely associated with nationalism. This phenomenon parallel to globalization in the past decades, is become to one of most important contemporary social issues. This study aims to study the effect of religion and media on citizenship culture among 18-29 years women in firoozabad city. This research was designed according to Janoski and Turner theories and the data were collected by a researcher-made questionnaire among 400 females in Fars, Firoozabad. Females were 18-29 years old.The samples were selected by a multistage cluster sampling.The findings were analysed in SPSS and shows that among 4 hypotheses of the research, the hypothesis that related to rate of religiosity, rate of media, rate of political wareness and national identity is approved. Also the validity of questionnaire by face validity were obtained and reliability of research was verified by Cronbach Alpha. Multivariate regression has shown that 4 hypotheses of the research, rate of religiosity, natonal identity, rate of political wareness and rate of education have explain 38 percent of the variations of dependent variable (citizenship culture).
    Keywords: Citizeship Culture, National Identity, Religion, Media, Women